Cengiz Yılmaz

Cengiz Yılmaz

Adam Olmak

Adam Olmak

Ne güzel kelimedir adam olmak, insani değerleri içinde toplayıp, insanların güven duyduğu biri olmak. Sevmek, sevilmek, hoş görmek affedebilmek, gerektiğinde özür dilemesini bilmek. Kırmadan, dökmeden, insanları sevmek, her ne olursa olsun öldürmemek.

Şiddetten uzak durmak. Kadını ve çocuğu korumak. İnsanca yaşamak.

İşte böyle bir şey adam olmak.

Dedelerimizden dinlemiştim. Güzel bir örnekti dinlediklerim. Sizlerle de paylaşmadan geçemeyeceğim.

Rivayet şöyle ki;

Adamın biri oğluna nasihatler eder,  öğütler verir. Ancak oğlu babasının sözünü hiç dinlemez içindeki hırsların esiri olmuştur. Her gün başka bir vukuat ile eve gelir. Artık babası ''sen adam olamazsın'' der oğluna. Oğlu bu söze çok içerler ve babasına bir gün göreceksin diyerek evden ayrılır.

Aradan uzun zaman geçer, baba oğlunun nerde olduğunu bilmez, çiftçilik hayatına devam eder. Oğlu okumuştur. Geçen yıllar içinde Vali olmuştur. Bir gün iki asker çağırtır ve içinde adres yazılı olan bir kağıdı askerlere verir, bu adamı bana getirin der. Askerler yola koyulur ve verilen adrese gelirler  sorarlar. Baba tarladadır, askerler tarlaya gelir babaya seni Vali bey görmek istiyor derler. Adam şaşırır Vali beni ne yapacak der, tüm eşyalarını tarlada bırakarak askerlerle yola çıkar.

Vali'nin kaldığı sarayın önüne geldiklerinde, askerlerden biri Vali'ye haber vermek için gider. Biraz sonra adam Vali'nin karşısındadır. Adam dikkatlice bakar, Vali'nin kendi oğlu olduğunu anlar. Vali ''baba beni tanıdın mı?'' der. Baba evet sen benim oğlumsun der. Sen bana ''adam olamazsın'' demiştin hatırlıyor musun? Bak ben Vali oldum der. Adam güler. Ben sana Vali olamazsın demedim ki, ben sana adam olamazsın dedim ve gördüm ki hala adam olamamışsın. Adam olsan babanı bu şekilde üstü başı çamur içinde yürütüp buraya getirmezdin der.

Evet; arkadaşlar adam olmak başka mevki sahibi olmak başka, mevki bir gün gider ancak adamlık hiç bir zaman gitmez, sizde kalır. Adınız anılınca adam gibi adamdı derler. Peşinizden rahmet edilir.

Anneler, babalar evlatlarınızı adam gibi yetiştirin, okutun küçük yaşta öz güven aşılayın çünkü bu günlerde adam olmayanların neler yaptığını görüyoruz ve okuyoruz.

Bir sonraki yazıda kadına şiddeti yazacağım. Zaman ayırıp bizimle olduğunuz için teşekkür ederim. Okuduğunuz yazıda eleştirilerinizi veya beğenilerinizi yazarsanız bu bize güç verir.

Selam ve saygılarımla hoşça kalın diyorum.

 

Cengiz Yılmaz / Şiir Baba

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum
Cengiz Yılmaz Arşivi