Cengiz Yılmaz

Cengiz Yılmaz

İpin hesabı

İpin hesabı

Merhaba dostlar,

Bu gün kısadan hisse bir rivayeti sizlere anlatacağım.

Rivayet o ki bir kasaba da zengin bir kişi  vefat eder. Kasabanın en zengin adamıdır. Sözü geçen sözü dinlenen biridir. Vakit ilkindi ye yakındır. Hoca efendi ilkindi namazıyla defnedelim der. Tüm hazırlıklar yapılır. Mezar kazınıp hazır hale getirilir. Ancak ölen kişinin eşi oğlum gelmeden olmaz der. Cenaze camiye alınır. Oğlan beklenmeye başlanır. Zaman geçer beklenen oğlu gelip yetişemez akşam olmuştur. Cenaze ertesi güne kalmıştır. Millet cenaze evinde toplanır. Kuran okunur dua edilir. Hoca mezarın boş olmasının doğru olmadığını söyler. Ya kapatılmalı ya da bir kişinin sabaha kadar mezarda kalması gerektiğini söyler.

Cenaze sahipleri ne yapalım der? Komşulardan biri, bir kişiye bir kaç lira verelim mezarda kalsın sabaha kadar, kim bir daha mezar kazar yorucu iş der. Bu fikir kabul görür ve bir kişi aranır. Kasabanın hamalı ben yatarım der ve gidip mezara yatar. Hamal yarınki yevmiyeyi çıkarttık der ve gözlerini kapatır. Birden karşısında iki kişi görür, bunlar meleklerdir sorguya gelmişlerdir. Başlarlar sorguya. Hamalın tüm serveti bir iptir.

Nerden aldın? Nasıl aldın? Kimden aldın? Evinde ekmek var mıydı? İpe para harcadın? İp le ilgili yüzlerce soru. Hamal hepsine cevap veriyor. Eksikler tamamlanıyor. Ancak sabah olmaktadır, zaman yetmiyor. Melekler gün ağarınca yarın gece devam edeceğiz der ve giderler. Hamal ter içerisinde kalmıştır. Uyanır mezardan çıkar kasabaya gelir. Cenaze sahipler ona çay ikram ederler. Adamın rengi kaçmış, morali bozulmuştur. Parasını uzatırlar hamal almaz. Israr ederler yine de almaz. Ne oldu neden almıyorsun derler? 

Hamal alamam der. Ben bu gece bir ipin hesabını veremedim. Bunun hesabını nasıl veririm der ve ekler; Allah babanıza yardım etsin bu servetin hesabını nasıl verir bilemiyorum!

Evet dostlar.

Bir ipin hesabını veremeyen bir hamalı düşünün, birde bu günü. Çalanlar, fakir fukaranın hakkını yiyenler, maliyeden kaçıranlar, onun bunun malına el koyanlar, bir yılda köşeyi dönenler, servetine servet katanlar bu hesabı nasıl verir bilmiyorum?

Bu hesap varsa öbür dünyada şahit olmak isterim, yoksa ne diyebilirim ki?

Hoşça kalın dostlarım helal kazancın bereketi bitmez. Hayırlı, bereketli kazançlar diliyorum.

Selam ve sevgilerimle

Cengiz Yılmaz

Şiir Baba

Şair ve Yazar

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Cengiz Yılmaz Arşivi