Ayşegül Çiçekoğlu

Ayşegül Çiçekoğlu

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Bugün 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

 

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü,  150 yıl önce, eşit işe eşit ücret, kötü çalışma koşullarına karşı ölümü göze alarak mücadele başlatan kadınların anısına kutlanmaktadır.  

8 Mart 1857 yılında Amerika’nın New York kentinde 40.000 bin tekstil işçisi, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında  greve başlar. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verir.

Yani 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü bir farkındalık günüdür.

Yani üreten, erkeğin, sistemin kölesi olmayan, hak-hukuk için mücadele eden kadınların günüdür.

Kendine verilmiş hakkı yok saymak için yine kendine verilmiş hakla sandık başına gidecek kadınların günü değil.

O hakkı alabilmek için eşinin, babasının, oğlunun yanında cephede omuz omuza, ölümü göze alarak savaşan ve destan yazan kadınların günü.

Sabah kalktığında televizyonu açıp akşama kadar kadını aşağılan programlar seyreden, yaşadığı dünyadan bir haber kadınların günü de değil.

Sabahın köründe, çalışmak için yollara çıkan, ekmek parası için sokaklarda çöp toplayan, pazarda ürettiğini satan ve mesleğini her şeye rağmen yapmak için çalışan, daha güzel yarınlar düşleyen kadınların günü.

O kadınlar sayesinde dünya daha güzel olacak. O kadınlar sayesinde çocuklarımız daha aydınlık yarınlarda yaşayacak. Köle olmayı kabul etmeyen, devrimci ve emekçi kadınların günü kutlu olsun.  

Ayşegül Çiçekğlu

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayşegül Çiçekoğlu Arşivi