Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel

Aşık Şenlik ve Aşık Sümmani’yi Anma Günü

Aşık Şenlik ve Aşık Sümmani’yi Anma Günü

 

 


Sevgili okurlarım,

 

Pazar günü Âşık Şenlik Kültür Derneği Başkanı Sayın Halil Sayak’ın davetlisi olarak, düzenlemiş oldukları Âşık Şenlik ve Âşık Sümmani’yi anma gecesine katılmış oldum. Öncelikle Âşık Şenlik Kültür Derneği Başkanı ve yönetiminin misafirperverliği olağan üstüydü. Dernekte kahvaltı yaptıktan sonra, derneğe gelen Kars, Ardahan ve Erzurum âşıklarıyla sohbetlerde bulundum. Öğle yemeğinden sonra, topluca Bağcılar Belediyesince tahsis edilen Halk Sarayı’na geldik. Halk Sarayı’nda âşıklar kısa bir saz ve söz provası  yaptıktan sonra, davetliler içeriye alındı. Davetlilerin gelmesiyle beş yüz kişilik salon bir anda doldurulmuş oldu.

Program akışı içinde sunum Korkmaz İkan ve Baki Çetin’in yönetiminde başladı. 

Jüride Prof.Dr. Enser Aslan, Prof.Dr. Ramazan Korkmaz, Doç.Dr. Kurşat Koca, Doç.Dr. Mete Taşlova, Aşık Şenlik’in Torunu Yılmaz Şenlikoğlu ve Sümmani’nin torunu Hüseyin Summanoğlu sahnede ayrılan yerlerini almış bulundular.

Sonrasında Kars, Ardahan Yöresinden gelen Âşıklardan Mürsel Sinan, Yener Yılmazoğlu, Dursun Durdağı, Mehmet Oktay, Erzade Kapan, Mehmet Oktay, Tuncay Şafak, Zikri Topal, Gökmen Dursunoğlu, Ercan Şimşekoğlu ve Metin Bulutlu sahnede kendilerine ayrılan yerlere oturdular. Erzurum Yöresinden gelen aşıklardan Nuri Çırağı, İsrafil Taştan, Cemal Divan, Sıtkı Eminoğlu, Zakir Tekgül, Selahattin Kazanoğlu, Fuat Çerkezoğlu, Ebubekir Zamani, Göksal Sümmanoğlu, Tacettin Dursun ve Bayram Denizoğlu aynı sıralama üzerine yerlerine oturdular.

Program, slayt gösterisiyle başlatıldıktan sonra, dernek başkanı Halil Sayak’ın açılış konuşmasıyla devam etti. Dernek başkanının konuşmasını müteakip protokol konuşmaları devam etti. Konuşmaların bitişi sonrasında, derneğe katkılarından dolayı Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı’ya plaketi verildi. Diğer bir plakette Âşık Şenlik kitabının yazarı Prof. Dr. Enser Arslan’a verildi.

Plaket töreni tamamlandıktan sonra, âşıkların deyişleri programı başlatıldı. İlk olarak Âşık Şenlik’in torunu Yılmaz Şenlikoğlu ve Aşık Sümmani’nin torunu Hüseyin Sümmanioğlu  dedelerini temsilen iki aşığın karşılaştığı anı, saz ve sözleriyle canlandırmış oldular. Bu gösteri sonrasında yöre âşıkları Âşık Şenlik ve Aşık Sümmani türkülerini söylediler.  Sonrasında Prof. Dr. Ersan Arslan’ vermiş olduğu ayaklarla atışmalarda bulundular. Gecenin ilerleyen saatinde, âşıklar programı, yine âşıkların korosuyla kapatılmış oldu.

Bu anma günü bitişinde gördüğüm o ki, insanların gözleri gülüyor ve geceden mutlu ayrılıyorlardı. Böylece bende bu iki kültür insanının eserlerini dinleme şerefine erişmenin duygusuyla, salondan ayrıldım.

Mürsel ADIGÜZEL

Eğitimci Yazar ve Şair 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mürsel Adıgüzel Arşivi