Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel

Edebiyat Dünyamıza “GÖÇ” Şiir Kitabıyla Giren Şair Ferda Özsoy

Edebiyat Dünyamıza “GÖÇ” Şiir Kitabıyla Giren Şair Ferda Özsoy

Edebiyat Dünyamıza “GÖÇ” Şiir Kitabıyla Giren Şair Ferda Özsoy

Sevgili okurlarım, 2011 yılında Şair Ferda Özsoy Özer diye bir kalemi tanıştım. O dönemde Türkiye genelinde düzenlemiş olduğum şairler atışması programı devam etmekteydi. Ferda’nın şiire karşı büyük ilgi duyduğunu tespit etmiş oldum. Kendisine şiirle ilgili, keşfettiğim düşüncemi aktardım. Atışmaları takip etmesini ve gerekirse iştirak etmesini söyledim.

O da bana, şiir yazmayla ilgili bir takım çekincelerinin olduğunu söylese de, ilgi duymamazlık yapmadı. Tabi ilk zamanlar yazabileceğine pek inanmamıştı. Gel görkü hayat bazen insanı beklemediği bir anda bir fırtına yumağı yumağı gibi içine sarararak, alıp götürebiliyor. İşte Ferda’da böyle bir yumak olup, bu fırtınanın içinde sarıla sarıla bu günlere geldi. Belli bir zaman sonra adı duyulmaya başladı. Ferda, artık Ferda değil, Ferdaca mahlasıyla şiirde iddialı bir çıkışıyla, şiirde yerini almış oldu.

Ferda, ilk şiir yazmaya başladığı dönem içinde, birkaç şiir karaladığını ve bu şiirlere bir göz atmamı istedi. Bende kendisini kırmadan, neden olmasın diyerek yazmış olduğu birkaç şiirini gözden geçirdim. Akabinde de, özeline şiirle ilgili düşüncelerimi aktararak, iyi bir başlangıç yaptığını söyledim. Bu düşüncelerimi dikkate alan Ferda, yeni şiirleriyle “Edebiyat Defteri” şiir sitesine kayıt olmuştu. Bu sitede,  birçok şiir yazanlar tarafından takdir edilmeye başlandığını bizzat takip ederek görmüş oldum. Ferda’nın bu başarısı, beni de mutlu etmekteydi. Nedenine gelince, onda tespit ettiğim hassas yüreğin, şiir yazma sanatını başarabileceği hissini uyandırmıştı. O günden sonra, her kaleme almış olduğu şiirinin gerçek yüzü ortaya çıkmış ve okurken etkilenmemek imkânsızdı. Bu bağlamda, yeni bir kalemi edebiyata kazandırmanın mutluluğunu duymaktaydım. Bu kalem ki, şiirlerinin tamamı bir birinden anlamlıdır. Birçok konuda şiirler yazarak, toplumsal sorunları da dile getirmektedir. Şiirlerinin içinden bir tanesini ön söze almayı kendime görev saydım.

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t34.0-12/19114626_1511008965607777_1651254425_n.jpg?oh=f9456acac25cc3d04cd84ea46f692c39&oe=593F3863

LAMBA DA TİTREK BİR ALEVDİ ÖMÜR

 

Toprak renginde uyuyan, bir akşamüstünden geliyorum.

Bin acı geçiyor yüreğimden kıvranarak.

Yeni bir günün başlangıcında, çatlayan alnıma yaslanıyor efkâr.

İmzasını atıyor saçlarıma dertli beyazlar.

Zaman bir anne gibiydi daha dün,

ellerimden tutup tay tayda durduran.

Gürültüyle gelip geçti düş adımlar.

Çıplak ayaklarıyla yürüdüler içimde,

selamsız sabahsız geceler.

Usumun kapısında nöbet tuttu gözlerim.

Seher goncası dudaklarım kanadı eksilen günde.

Sessizlik çimdikledi göğsümü,

kara bir uçurum gibi çektim içimi.

Sarıl sarıl bitmedi pişmanlıklar.

Belime bağladığım kuşak gibi, ebruli renkte aktı zaman.

Kırk yılın uzunluğunda çizgiler yüzdü,

örselenmiş derinlerinde yüzümün.

İkindiye keder gibi düştü gölgem.

Aynaların işgalinden, kurtaramadım kendimi.

Yüreğimin serasında şimdi, yalnızlık kokuyor sevda çiçekleri.

Kurumuş dalların arasından, dökülüyor pişmanlık türküleri.

İçimin içi acımakta, saldığım dostlukları da bıraktım nadasa.

Yorgun bir rüzgâr tararken saçlarımı yıkandı,

uzun metrajlı filim, karanlık odamda.

FARDACA

 

Aradan geçen beş yılı içinde, Ferda’nın birçok şiiri çeşitli şairler tarafından seslendirilmeye değer görülmüştü. Bu popüler döneminde, birde kitap çıkarmaya karar verdiğini ve kendisine yardımcı olmamı istedi.

Bu istek üzerine, şiirlerinin tamamının dosyasını alarak, editörlüğünü yaptım. Şiirlerini okudukça, şaire Ferda’nın kaleminden çıkan sesi duyar gibi oluyordum. Çünkü, şiirlerinin tamamında yaşadığı güzellikleri ve olumlu ve olumsuzlukların yanında, insana ve topluma bakışındaki ve çok anlamlı bir mesaj verişini gördüm.

Şiirlerinin genelinde birçok konuyu ele almış ve duyarlı bir ifade kullanarak işlemiştir. Birçok şiirinde, iyi günde, kötü günde, sevinçte, üzüntüde gün olup ağladığını, gün olup güldüğünü hissettim. Yaşam süreci içinde tüm yaşadıklarını anlamlı bir biçimde ifade etmiş olduğu ve bambaşka bir dünya yaşadığı hissi, bende uyanmış oldu.

Ferda Özsöy,  “Göç” adlı şiir kitabını Ferdaca mahlasıyla en güzel bir biçimce düzenleyerek, edebiyat dünyamıza kazandırmış olmasından dolayı, kendisini kutluyorum.  Aynı zamanda, bundan sonraki yazım hayatında,  daha önemli eserler vermesini bekliyor ve başarılar diliyorum.

MürselAdıgüzel       

Eğitimci Şair ve Yazar

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mürsel Adıgüzel Arşivi