Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel

Bilimsel Eğitim

Bilimsel Eğitim

 

Sevgili okurlarım, bir önceki yazımda “Çocuğun Adam Olması Gibi Bir Derdimiz Olmalıdır” başlığı altında düşüncelerimi yazıp sizlerle paylaşmıştım. Bu yazılmada adam olma düşüncesinin bilimsel eğitime dayandığını izaha çalışacağım.

Çocuğun doğup büyüdüğü aile içinde pozitif yetiştirilmesi birinci derecede önem arz etmektedir. Bu şekliyle yetiştirilen çocuklarda öğrenme merakı daha çok artar. Bu tür meraklardan ötürü, düşünme ve sorgulama sonucunda, bilinmeyen birçok bulgular ortaya çıkmış olur. Böylece öğrenme sağlanmış olur.

Öğrenmenin sürekliliği, eğitim yoluyla sağlanır. Eğitimde gözlem yoluyla öğrenildiği kadar, yaparak ve yaptığıyla yaşayarak sağlıklı bir öğrenmeye ulaşılır. Öğrenmenin birçok çeşidi ve yolları vardır. Bunlardan biriside bilimsel eğitim yoludur.

Bilim eğitimi alan çocukların veya bireylerin beyinlerinde merak uyandırma her daim aktif olarak ortaya çıkar. Bu çıkış sürekli olarak sorgulama ve problem çözme gibi yeteneklerin gelişmesini sağlanmış olur.

Buraya kadar çocukların adam olması ve bilgili bir birey olarak yetiştirilmesi yönünde düşüncelerimi aktarmaya çalıştım. Peki, ülkemizde bu düşünce ışığında bilim eğitimi yeterli düzeye ulaşmışmıdır? Sorusunu sorgulamamız gerekmektedir.

Kendi kendimize sorduğumuz soru sonucunda ortaya çıkan tabloya baktığımda, bilimsel eğitimin temeli olan araştırma ve geliştirmeye yeteri kadar önem verilmediği görülmektedir. Dinsel ağırlıklı, ezberci eğitime daha çok önem verildiği ortada durmaktadır. Hâlbuki bilimsel eğitime merak edilmiş olunsaydı, şimdi ülkemizin bulunduğu yeri daha farklı bir noktada olurdu.

Merak, her daim insanlarda ve hayvanlarda gözlenen öğrenmeye yönelik bir davranış biçimi olduğu kadar, bu davranışa yol açan duygulardır. Bundan dolayıdır ki insanlık tarihinde meydana gelen bilim ve teknoloji gelişmesi hızla devam etmektedir. Bu gelişen hıza ayak uydurmak için, çocuklarımızın bilimsel eğitim ışında yetiştirilmeleri sağlanmalıdır. Aksi halde bilimsel olmayan eğitimden, fayda yerine her zaman zarar görmeye devam ederiz.

Mürsel ADIGÜZEL

Eğitimci Yazar ve Şair

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mürsel Adıgüzel Arşivi