Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel

Kitap ve Okuyucular

Kitap ve Okuyucular

 


Sevgili okurlarım, bir okurumun bana sorduğu bir soruyu cevaplayarak bu günkü yazımı tamamlamak istiyorum.  Bakın okurum bana şu soruyu sordu: Şiir kitaplarının satışları, neden yazım edebiyatına göre daha düşüktür? Bu hususta şair olarak sizin yorumunuz nedir?  Diye sordu.

Sorulan bu soru karşısında hem bir şair ve eğitimci olarak, gerçekleri açıkça ifade etmeliyim ki, kitaplarla okuyucuları özdeştirmek çok önemli bir kavramdır. İnsanın düzenli ve düzeyli yetişmesinde, genel kaynak insan olduğu kadar, kitaplarında büyük önem arz ettiğini bilmeliyiz. Düzenli bir öğrenme olmazsa, bilim ve teknolojinin gelişmesinden bahsetmek beyhude olur. Bu iti barla, çocuklarımız dünyaya gelmeden önce, anne karnındayken sevgi eğitimi almalıdır. Dünyaya geldikten sonrada, aile ve çevre ortamında, okul yaşına kadar, kişilik ve karakter “eğitimini” alarak, gelişmeleri tamamlanır.

 Okuyacağı okullarda ise, sınıf yaşına sırasına göre “Eğitilip-Öğretilir” ve meslek sahibi olmaları sağlanır. Bu sıralamaya dikkat edilmediği takdirde, birçok olumsuzluğun kaçınılmaz olacağını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.

 
Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız, temel alışkanlıklarını ailesinden, bütün bilgileri kitaplardan öğrenir. Kitaplar, çocuklarımıza bilmediklerini öğretmektedir. Görmedikleri yerleri tanıtmaktadır. Okudukları zaman gözlerine, dinledikleri zamanda kulaklarına hükmeder. Kitaplar her zaman çocukların çok değerli bir arkadaşıdır. Okunduğu sürece onları yalnız bırakmazlar. Bir hususu çok iyi bilmek gerekir ki, kitap okuma alışkanlığı küçük yaşlarda başlamaktadır. O zaman bu alışkanlıkları yaşam boyu devam eder. Kitaplar her zaman insana doğruyu, güzeli, iyiyi, kötüyü, her türlü yararlı olan düşünceleri öğrenmesine yardım eder. Düşüncelerin sağlıklı bir biçimde gelişmesini sağlar.

O nedenle, okunacak kitapların seçimi de büyük önem taşımaktadır. Gelişimi sağlayan kitapların yanında, gelişime zarar veren kitaplarda vardır. Kitap seçimi yapıldığında, mutlaka bu hususa dikkat edilmelidir. Çünkü faydalı kitaplar okuyucusunun bilgi dağarcığını zenginleştirmektedir. Çocuklarımız, gelişip modernleşmeyi, teknolojiyi yararlı bir biçimde kullanmayı kitaplardan öğrenirler. Ancak bir hususu gözden ırak tutmamak gerekir, oda kendilerine zarar verecek kitaplardan uzak durmayı da öğrenmeliler. Bu tür kitapların var olduğunu, öğretecek olanlar anne, baba ve öğretmenlerdir. O nedenle, çocuklarımızın seviyelerini mutlaka dikkate alarak, okuması gereken kitapları tavsiye etmeliler. Bu itibarla, çocukların okuyacakları kitapların seçiminde, sorumluluk sahibi olmak zorundalar. Aksi halde,”kaş yapım derken, göz çıkarmış olurlar.”


Çocuklarımızın düzenli bir okuma alışkanlığı edinmeleri bakımından ve her türlü zararlı yayınlardan korumak adına, çağdaş dünya yazar ve düşünürlerin mücadelesi sonucunda, 1917 yılında “Dünya Çocuk Kitapları Haftası” kabul edildi. Birçok ülkede uygulandığı gibi, bizde de, Kasım ayının ilk haftası “ Çocuk Kitapları Haftası” olarak, uygulanmasına başlanmıştır.
Cumhuriyetimizin sonsuza kadar devamı ve Mustafa Kemal Atatürk’ün göstermiş olduğu hedefe varılması, çocuklarımızın daha sağlıklı yetiştirilmesine bağlıdır. O nedenledir ki, çocuklarımızın sağlıklı bir biçimde “eğitilmesi ve öğretilmesi sağlanmalıdır.” Aynı zamanda, okuma hevesleri geliştirmelidir. Bunu elde etmek için de her türlü gayret sarf edilmelidir. Bu verilere ulaşmak istiyorsak, mutlaka annelerin, babaların ve öğretmenlerimizin donanımlı olması gerekir. Yaparak ve yaşayarak ilkesinden hareketle, çocuklarımıza kitap sergisi yapılan yerlere, kütüphanelere ve kırtasiyelere götürerek, yerinde tanıtım yapmalıyız.

Hatta kitap seçiminde bile yardımcı olmalıyız. Bir yazarımızın dediği gibi “Dünyada hiçbir dost, insana kitaptan daha yakın değildir.” Kitap okuma alışkanlığı kazanmayanların, yaşamdaki sorunlarını çözmekte, çok büyük sıkıntı çektiklerine inanmaktayım. Bizler dünyamızı nasıl insansız düşünemiyorsak, çocuklarımızı da, kitapsız düşünmemeliyiz.
İnsanlar dünyaya gelişinden itibaren, kendilerini tanımlamak ve yaptıklarını anlatmak maksadıyla, çeşitli şekil ve çizgilerle bir anlatım ifade etmeye çalışmışlardır. Bu gayretlerin sonucunda, yazı bulunmuş oldu. Gelişen teknoloji de bu sayede oluştu. Bu sonuç, insanlık dünyasını bu günlere taşıdı.

O nedenle, kitap dostu olmanın çok büyük önem taşıdığını unutmamalıyız. Ben kendi hesabıma, kitaplarımın arasında duyduğum rahatlığı, hiçbir yerde duymamaktayım. Bir yolculuğa çıktığımda, mutlaka yanıma bir kitap almaktayım. En azından gideceğim yere kadar, o bana arkadaşlık etmiş oluyor. Bu tür alışkanlıkları, çocuklarımıza da kazandırmalıyız. Bizler bunu başaramadığımız için, kitap okuma alışkanlığı gelişmemiştir. O nedenle satışlar düşüktür. Hele bu kitaplar şiir kitaplarıysa, satış sıkıntısı daha da fazladır. Bunun nedeni de, hepimiz şairiz ama şiir yazmayı bilmiyoruz.

Mürsel ADIGÜZEL

Eğitimci Yazar ve Şair
 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mürsel Adıgüzel Arşivi