Yüksel YAZICI

Yüksel YAZICI

Bir Eski Çağ Bildirisi

Bir Eski Çağ Bildirisi

                      Bir Eski Çağ Bildirisi

Güzel ama sıcak bir tatil günündeyiz… Birkaç gün önce haberini ilettiğim cehennem sıcakları da kapımızı çalmak üzere bilesiniz! Gündüzleri saat 11.00 ile 16.00 arasında evinizden çıkmasanız sizler için iyi olur.

İşte bu çok sıcak ortamda, sizi biraz serinleteceğini sandığım bir önemli bilgi aktaracağım. Bu bilgi “Bir eski çağ bildirisi”dir… Kaynağı Thales (Tales) adlı , M.Ö. 624 ile 546 yılları arasında yaşamış olan Atinalı bir bilgeye aittir. Heredot’a göre Thales, M.Ö. 28 Mayıs 585 tarihindeki, bizim zamanımıza göre en eski güneş tutulmasını tespit etmişti.

Thales, bir yenilikçi rolüyle  yaşamını sürdürmüş ve gökyüzü ile ilgili olarak birçok izlenimlerde bulunmuştu. Kimilerine göre hiç yazılı kaynak bırakmadığı söylenirse de, bu doğru olamaz! Olsaydı, bizlere kadar ismi yaşatılamaz ve o çok özgün bilgileri de ulaşamazdı. Kaldı ki, “Gündoğumu Ve  Ekinoks” adlı bir eser bıraktığı da zaten ortadadır. Bilindiği üzere ekinoks, yıl içinde iki kez gerçekleşen gündönümü olayıdır.

Thales’den önce  Ege’deki şehir devletleri döneminde Yunanlılar, doğayı ve dünyanın temel maddesini mitoloji, tanrılar ve kahramanlarla açıklamaktaydılar. Özetle oluşan doğa olayları yani depremler, fırtınalar, tsunamiler tanrılarla özdeşleştiriliyorlardı.

İşte Thales, hem suyu madde olarak belirledi ve hem de doğadaki olayları birleştirerek yeni bilgiler üretti. Yani doğa olaylarının nedenlerini, o güne dek bilinen insan biçimli tanrıların hareketinden çok, bizzat yeryüzünün atmosferinde aradı. Çünkü ona göre dünyada, tanrısal olmayan hiçbir şey yoktu!  O tanrısal gücü, mıknatıs da olduğu gibi, çekme gücü gibi bir hayat gücünün ruh olduğunu vurgulamıştı.  Hatta, ruhun gerçekte ölümsüz olduğunu ilk söyleyen de odur! Ve mitolojik açıklamalar ile  mantıklı olanlar  arasında çok önemli bir köprü oluşturan Thales’in  takipçileri olan Anaksimandros ve Anaksimenes; onun öğrencileri olup,  hocalarından edindikleri  bilgileri daha da ileriye taşımışlardır.

Thales, matematik alanında çığırlar açmış birisidir. Bu konuda birçok teorimleri bulunmakta olup, halen geometri alanında sıkça kullanılmaktadır.  Fakat varoluşla ilgili aşağıda söylemleri ise, çağlarla birlikte kuşağımıza kadar taşınmış olup, ölmez bir yüceliği de işaret eder. İşte  Thales’in   “Bir Eski Çağ Bildirisi” adıyla mısralarını  dizayn ettiğim  muhteşem  şiirsel söylemi şöyledir:                                             

                        En eski şey

                   Zamandan da önce var olan Tanrı’dır.

 

                   Her şeyin en güzeli

                   O’nun eseri olan Evren’dir.

 

                   Her şeyden büyük

                   Tüm varoluşu kapsayan Uzay’dır.

 

                   En sürekli olan

                   Bütün bitimlerde geriye kalan Umut’tur.

 

                   En hızlı olan

                   An içinde evreni aşabilen Düşünce’dir.

 

                   Verilen en kolay şey

                   Kimsenin almak istemediği Öğüt’tür.

 

                   En güçlü şey

                   Her tehlikeyi hiçe sayan Gereklilik’tir.

 

                   Her şeyin en iyisi

                   Çok zor kazanılan Erdemlik’tir.

 

                   Zorlukların en büyüğü

                   Kendini Bilmek’tir.

 

                                                       Thales

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yüksel YAZICI Arşivi

"27"

08 Eylül 2016 Perşembe 00:01