Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel

İnsanın Dostu Kitaplardır

İnsanın Dostu Kitaplardır

İnsanın Dostu Kitaplardır

Sevgili okurlarım, yazımda kitap okuma alışkanlığıyla ilgili düşüncelerimiz sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

Kitap okuma alışkanlığı, çocuklara okul öncesi eğitimlerinde kitaplardaki resimleri yorumlatıp anlattırmakla başlar. Okula başlayıp okur-yazar olduktan sonra, seviyelerine uygun düşen kitaplar aldırılarak düzenli bir biçimde okumaları sağlanmalı ve izlenmelidir. Böylece çocuğun düşünen adam olması sağlanır. Bu alışkanlığı kazandırmak çok önemli bir kavramdır.

Çocuğun düzenli ve düzeyli yetişmesinde, genel kaynak insan olduğu kadar, kitaplarında büyük önem arz etmektedir. Düzenli bir öğrenme olmazsa, bilim ve teknolojinin gelişmesinden bahsetmek beyhude olur. Çocuk dünyaya geldikten sonra, aile ve çevre ortamında, okul yaşına kadar, kişilik ve karakter gelişimini tamamlar. Okuyacağı okullarda ise, “Eğitilip-Öğretilir” ve meslek sahibi olmaları sağlanır. Bu sıralamaya dikkat edilmediği takdirde, birçok olumsuzluğun kaçınılmaz olacağını aklımızdan çıkarmamalıyız.

Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız, temel alışkanlıklarını ailesinden, bütün bilgileri ise kitaplardan öğrenirler. Kitaplar, çocuklarımıza bilmediklerini öğretendir. Görmedikleri yerleri tanıtandır. Okudukları zaman gözlerine, dinledikleri zamanda kulaklarına hükmeder. Kitaplar her zaman insanların çok değerli arkadaşıdır. İnsanlar kitabı okuduğu sürece, yalnız kalmazlar. Kitaplar her zaman insana doğruyu, güzeli, iyiyi ve her türlü yararlı bilgileri öğrenmesine yardım eder. Düşüncelerin sağlıklı bir biçimde gelişmesini sağlar. O nedenle, okunacak kitapların seçimi büyük önem taşımaktadır.

Gelişimi sağlayan kitapların yanında, gelişime zarar veren, kitaplarda vardır. Kitap seçimi yapıldığında, mutlaka bu hususa dikkat edilmelidir. Çünkü faydalı kitaplar okuyucusunun bilgi dağarcığını zenginleştirmektedir. İnsanlar gelişip modernleşmeyi, teknolojiyi akıllı bir biçimde kullanmayı, bu tür kitaplardan öğrenirler. Okul sıralarında, öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Çocuklara okuması gereken kitapları tavsiye etmeliler. Bu hususta anne, baba da sorumluluk altındadırlar.  Çok önemli olan bu sorumluluğu taşımak zorundalar. Aksi halde,”kaş yapım derken, göz çıkarmış olurlar.”

Her ne pahasına olursa olsun, çocuklarımızın sağlıklı bir biçimde “eğitilmesi ve öğretilmesi sağlanmalıdır. Bir yazarımızın dediği gibi “Dünyada hiçbir dost, insana kitaplardan daha yakın değildir.” Kitap okuma alışkanlığı kazanmayanların, yaşamdaki sorunlarını çözmekte, çok büyük sıkıntı çektiklerine inanmaktayım.

İnsanlar dünyaya gelişinden itibaren, kendilerini tanımlamak ve yaptıklarını anlatmak maksadıyla, çeşitli şekil ve çizgilerle bir anlatım ifade etmeye çalışmışlardır. Bu gayretlerin sonucunda, yazı bulunmuş oldu. Gelişen teknoloji de bu sayede oluştu. Bu sonuç, insanlık dünyasını bu günlere taşıdı. O nedenle, kitap dostu olmanın çok büyük önem taşıdığını unutmamalıyız.

Mürsel ADIGÜZEL

Eğitimci Yazar-Şair

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mürsel Adıgüzel Arşivi