Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel

Şiir Yazma Dürtüsü

Şiir Yazma Dürtüsü

Şiir Yazma Dürtüsü

Sevgili okuyucularım, bu günde sizlerle şiir yazma dürtüsüyle ilgili görüş ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.

İnsanların doğuştan getirdiği birtakım alışkanlıkları vardır. Bu alışkanlıklarından bir tanesi de şiir yazmaktır, diyebilirim. Şöyle ki bizler yaşamımızın herhangi bir noktasında, şiir denen muammayla tanışmaktayız. Şiiri kendimize, kendimizi de şiire yakın hissetmeye başlarız. Zamanla şiirin ne olduğunu anlamaya çalışırız. Şiiri anladığımız anlar çoğaldıkça, anlamadığımızı zannedişlerimizde artar. Zaman süreci içinde içimizde başka başka kıpraşmalar ve dürtüler oluşur. İşte bu dürtülerin adı, “Şiir Yazma Dürtüsü”dür.

Bizlerin zaman içindeki davranışlarımız ve düşünsel hareketlerimiz, şiire olan yakınlığımızı artırmaya başlar. Bu başlama olayında, artık elimize kalemimizi alıp şiir yazmaya başlarız. Bu yazımlarda şiirle iştigalimiz artmaya başlar. Böylece içimizde meydana gelen dürtü, bizi yenmeyi başarmış olur.

Biz, şiir yazmaya başlamışken, şiirin görünmeyen yüzlerini de görmeye başlarız. Şiirin içinde olması gereken kurallarla da tanışmış oluruz. Gerekli olanları uygulayıp, gereksiz gördüklerimizi bir kenara koyarız. Ortaya çıkan şiirin, bir bütünlüğü içinde söylenmemesi gerekli olan sözcükleri ayıklayıp, gerekli olan sözcüklerle şiirimizi tamamlamış oluruz. İşte o zaman yazmış olduğumuz şiir şairine mutluluk vermeye başlar. İşte bu mutluluk süreci, bizi şiirin kapısına kadar sürükleyip, götürmüş olur. İşte o zaman gerçek şiir ve şiirin mekânına gelmiş oluruz. İşte şiirin aşk ve sevgi dolu yanlarıyla tanışır ve sorumluluk içinde o mekânda yerimizi almış oluruz.

Başladığımız şiir dünyamızdaki serüven, bizi yeni bir çevreye, yeni bir topluluğa ve keşfedeceğimiz birçok aşklara götürmüş olur. Vardığımız noktada, şiir yolculuğunun büyülü meyvelerini toplamaya başlarız. Eteğimizin aldığı kadar topladığımız meyveleri alıp gideriz. Sonrada bu topladığımız meyveleri dağıtmaya başlarız. Bu dağıtmada öyle bir dağıtmadır ki, şiir yolculuğuna çıkanlar bir birlerine dağıtmış olur.

Beni, yıllardır şiir yazma dürtüsü büyük bir heyecan içinde bitmeyen bir yolculuğa sürükleyerek götürdü.  Bu tecrübemle, İnanıyorum ki sizleri de benzer biçimde bu yolculuğa alıp götürmektedir. Kim bilir bu dürtüler içinde neler yaşanmış, ne acılar çekilmiştir. Dünya durdukça, yaşanan zaman dilimi içinde şiir yolculuğu sürü gidecektir.  

Mürsel ADIGÜZEL

Eğitimci Yazar ve Şair

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mürsel Adıgüzel Arşivi