Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel

Adam Olmak Gibi Bir Derdimiz Olmalı

Adam Olmak Gibi Bir Derdimiz Olmalı

ADAM OLMAK GİBİ BİR DERDİMİZ OLMALI

    Sevgili okurlarım, haber sitemizin bu sayısında kitap okuma alışkanlığıyla ilgili düşüncelerimi sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

    Kitap okuma alışkanlığı çocuklarımıza okul öncesi eğitimden başlar. Okul öncesi yaşında olan çocuklara, ilk olarak tamamı anlamlı resimlerle mevcut olan kitapları yorumlatıp anlattırmak gerekir. Okula başladıklarında, okumayı öğrendikten sonra, seviyelerine uygun düşen kitaplar verilerek veya aldırılarak okuma alışkanlığı kavratılmış olur. Bu hareket biçimi, insanın adam olması için atılan ilk adımlardır.

    Çocuğun düzenli ve düzeyli yetişmesinde, genel kaynak insan olduğu kadar, kitaplarında büyük önem arz ettiğini bilmeliyiz. Düzenli bir öğrenme olmazsa, bilim ve teknolojinin gelişmesinden bahsetmek beyhude olur.

    Bu itibarla, çocuklarımız dünyaya gelmeden önce, anne karnındayken sevgi eğitimi almalıdır. Dünyaya geldikten sonrada, aile ve çevre ortamında, okul yaşına kadar, kişilik ve karakter gelişimini tamamlamalıdır. Okuyacağı okullarda ise, sınıf yaşına sırasına göre “Eğitilip-Öğretilmelidir.” Dehasında meslek sahibi olmaları sağlanmalı. Bu sıralamaya dikkat edilmediği takdirde, birçok olumsuzluğun yaşanacağını hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamalıyız.
Geleceğimizin güvencesi olan çocuklarımız, temel alışkanlıklarını ailesinden, bütün bilgileri kitaplardan öğrenirler. Kitaplar, çocuklarımıza bilmediklerini öğretendir. Görmedikleri yerleri tanıtandır. Okudukları zaman gözlerine, dinledikleri zaman kulaklarına hükmeder. Kitaplar her zaman insanların çok değerli arkadaşıdır. İnsanlar onu okuduğu sürece, yalnız kalmazlar. Kitaplar her zaman insanın doğruyu, güzeli, iyiyi ve her türlü yararlı bilgileri öğrenmesine yardım eder. Düşüncelerin sağlıklı bir biçimde gelişmesini sağlar. O nedenle, okunacak kitapların seçimi büyük önem taşımaktadır. Gelişimi sağlayan kitapların yanında, gelişime zarar veren, kitaplarda vardır. Kitap seçimi yapıldığında, mutlaka bu hususa dikkat edilmelidir. Çünkü faydalı kitaplar okuyucusunun bilgi dağarcığını zenginleştirmektedir. İnsanlar gelişip modernleşmeyi, teknolojiyi akıllı bir biçimde kullanmayı, bu tür kitaplardan öğrenirler. Okul sıralarında, öğretmenlere büyük görev düşmektedir. Çocuklara okuması gereken kitapları tavsiye etmeliler. Bu hususta anne, baba da sorumluluk altındadırlar.  Çok önemli olan bu sorumluluğu taşımak zorundalar. Aksi halde,”kaş yapım derken, göz çıkarmış olurlar.”
Her ne pahasına olursa olsun, çocuklarımızın sağlıklı bir biçimde “eğitilmesi ve öğretilmesi sağlanmalıdır. Bir yazarımızın dediği gibi “Dünyada hiçbir dost, insana kitaplardan daha yakın değildir.” Kitap okuma alışkanlığı kazanmayanların, yaşamdaki sorunlarını çözmekte, çok büyük sıkıntı çektiklerine inanmaktayım.

    İnsanlar dünyaya gelişinden itibaren, kendilerini tanımlamak ve yaptıklarını anlatmak maksadıyla, çeşitli şekil ve çizgilerle bir anlatım ifade etmeye çalışmışlardır. Bu gayretlerin sonucunda, yazı bulunmuş oldu. Gelişen teknoloji de bu sayede oluştu. Bu sonuç, insanlık dünyasını bu günlere taşıdı. O nedenle, kitap dostu olmanın çok büyük önem taşıdığını unutmamalıyız. Ben kendi hesabıma, kitaplarımın arasında duyduğum rahatlığı ve huzuru hiçbir yerde duymamaktayım. Bir yolculuğa çıktığımda bile, mutlaka yanıma bir kitap almaktayım. En azından gideceğim yere kadar, o bana arkadaşlık etmiş oluyor. Ne yazık ki insanlarımızın birçoğu tam anlamıyla bu alışkanlığı kazanmış değildir. Bu nedenledir ki kitap okuma alışkanlığı gelişmemiştir.

Saygılarımla.

Eğitimci Yazar ve Şair

MürselADIGÜZEL

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum
Mürsel Adıgüzel Arşivi