Yüksel YAZICI

Yüksel YAZICI

Kadıköy Kitap Günlerinin Ardından

Kadıköy Kitap Günlerinin Ardından

 


               Kadıköy Kitap şenliğinin Ardından

 

Ne Diyor Orhan veli:

“Bakakalırım giden geminin arkasından…”

Aynen öyle oldu ve bakakaldık 8. Kadıköy Kitap şenliğinin arkasından!

Haziranın ilk 5 günü, kıyas-ı kabul olmaksızın ve hilafsız Kadıköy’ümüze bayram gelmişti sanki… Ve İstanbullular, bu beş gün boyunca  Haydar Paşa Garı peronlarına aktılar!

Başlamadan bir gün önce de yazmıştım,” kitap günleri ya da fuarları değil, kitap bayramı olmalı artık” diye… Gerçekten bir kültürel bayram, kendiliğinden oluşmuş ve gara giden yolları tutmuştu sanki kısa süreçte…

Bayram ilan edilmiş olsun olmasın muhteşem bir kültürel  şenlik, peronlarda  kısa süreli de olsa yaşanıverdi  gözle kaş arasında…

Özetle Türkiye’deki en etkin bir kültür fırtınası yaşandı  ve çok güzel izler bırakarak gelecek yılda yeniden merhaba demek üzere Pazar akşamı  veda etti okurlara…

Ve bu muhteşem etkinlik, halkın kültüre ve dolayısıyla kitaba olan duyarlığını da gözler önüne serdi.

İki nedeni vardı bu muhteşem esintinin:

Biri dibe vuran siyasetin iyice gözden düşmesi ve iktidarın yalpalarının halkı mutlu edememesi, diğeri ise toplum içinde yayılan güvensizliğin tavan yapmasıydı.

Zira  on yılı aşkın süreçte halk giderek yönetim karmaşasından, ranttan, aldatılmaktan, onurunun kırılmasından yılmış; kendine güvenli bir liman aramaktaydı.

Bu güveni, insanlarımıza  parça parça olan muhalefet de veremiyor ve sanki iktidarın dümen suyunda hareket ediyordu.

Derken yerel yönetimler kültür bayrağıyla ortaya çıkıverdiler sonuçta…

Çünkü halk doğruya, güzele ve liyakata açtı! İyiye giden hiçbir şey kalmamış, skala düzeniyle topluca bir batışa sürükleniyorduk açıkçası... Bazı ülkelerdeki kültür devriminin bir benzeri sahneye çıkıverdi beklenmedik biçimde ve Haydarpaşa Garı’ndan ışık saçıldı ve de umut oldu tam anlamıyla…

Satılmıyor yaftası boynuna asılı yayınevleri, bu kitap günleri boyunca taleplere yetişemediler bile… Ve müthiş bir kitap pazarı açılarak, kısa süreli de olsa okurlarla buluştu.

Bu kültürel hareketin içindeki en büyük onur ve  pay, kendisi de iyi bir yazar olan Kadıköy yerel yönetiminin çabalı, çalışkan,  iş bilir yöneticisi Asuman Toraman Ermurat’ındır kuşkusuz! Yayınevleriyle, yazarlarla ve de elbet ki okurlarla buluşmanın kapısını açan odur!

 Ve yeni yıllarda da  ilk yılın eksiklikleri dikkate alınarak tarihi mirasımız Haydarpaşa garı bünyesindeki bu yeni bir kültür esintisinin devamı mutlaka sürdürülmelidir. Aksaklık olmadı mı? Oldu elbet!.. Ancak bunların, yeni düzenlemeler ile ortadan kaldırılacağı mutlaktır.  Ve bu güzel organizasyonun   yenileri, halkın beklentisi haline erişmiştir artık! Ki, asla aksatılmamalıdır. Ve ilk görünen de, bu kültürel şenliğin biraz daha uzun tutulması okur-yazar ilişkisinin daha yoğunlaştırılması gerekir.

Çünkü bugün, ülkemizin ve halkımızın en büyük eksikliği kültürel eylemlerdir. Okuma alışkanlığı olmadığı için, yasalar bile neredeyse kötü eller aracılığıyla köreltilmiş, dolaylı olarak da  yaşam kabusa döndürülmüştür.

Ve bundan ötürü tek çıkış noktası artık  kitaptır, kültürdür.
Daha net söylersek eğer, bundan böyle muhalefet partilerimiz de, umudumuzda, yarınlarımız da artık odur!

Yani kitap!...

                                                                                                           

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yüksel YAZICI Arşivi

"27"

08 Eylül 2016 Perşembe 00:01