Mürsel Adıgüzel

Mürsel Adıgüzel

Kültür ve Sanatın Önemi

Kültür ve Sanatın Önemi


Sevgili okurlarım,  bu yazımla sizlerle kültür ve sanat hakkındaki düşüncelerimi paylaşmak istedim.

Öncelikle kültür denilince aklımıza ilk gelen soru, kişinin yaşam şeklinin değiştiği anlamı ortaya çıkar. Kısacası, bir milletin güçlü bir devlet ve onun yönetim biçiminden başlayarak, eğitimine, hukuk anlayışından, gelenek ve göreneklerine, sanat ve estetik anlayışına kadar her türlü alanı içine alan bir kavram olduğunu düşünmeliyiz. Bu itibarla sahip olduğumuz her türlü maddi ve manevi değerlerin tamamı, kültürümüzü belirlemektedir.

Kültür genel anlamıyla çok geniş bir zaman birimi içinde oluşmaktadır. Geçmişimizden günümüze gelinceye kadar, sürekli olarak ve gelişerek kendini göstermiştir. Kültür alınıp satılan bir meta veya bir madde değildir. Kültür yaşamışlığın özü ve verimliliğin paylaşımıdır. Bu paylaşım, hiçbir zaman taklit edilemez. Her hangi bir yere nakledilmez, asla ve asla kopya edilmez. Kısacası bir alet gibi asla ve asla satın alınamaz. Kültür ve sanatın içinde yaşayan ve yaşamı sürecince gelişmesini sağlayan insanlardır.

Ne yazık ki günümüze kadar gelen ve üzülerek gördüğümüz birçok kültür değerlerimiz erozyona uğramıştır. Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk, bunun farkına varmış olması sonucunda, sanata bakışını bu söz ve eylemleriyle açıklamıştır. “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından birisi kopmuş demektir.” Peşine de, “Hepiniz mebus olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz, hatta cumhurbaşkanı da olabilirsiniz. Ama sanatkâr olamazsınız.” Eğer bir millet “Sanat ve sanatkârlardan mahrum ise, tam bir hayata malik olamazlar.” Diyor.

Aynı zamanda bu düşüncesini hayata geçirmek içinde, çeşitli sanat eğitimi veren okulları açtırdı.  Çağdaş Türk sanatını geliştirmek için, Avrupa’ya öğrenciler gönderdi. Avrupa’ya gidip eğitim alan öğrencilerin geri dönüşlerinde de, önemli görevlerin başına getirtirdi. Bu örnek çalışmalar sonucunda, Türkiye’de birçok sanatçıların yetiştirilmesi sağlanmış oldu.

Kültür ve sanat üzerine yazacak ve söylenecek o kadar söz var ki, bunları saymakla bitirmek imkânsızdır. Kültür içinde yaşadığımız dünyayı aydınlatan bir ışık ve o ışın oluşturduğu aydınlık ise sanattır ve sanatın dilidir.

Sevgili okurlarım, kültür ve sanata doğru pencereden baktığımızda, gerçekleri görmüş oluruz. Bunu bilelim ki kültür ve sanat eserleri her şeyden önce sahibinin kişiliğini gösterir. Aynı zamanda milli zevki ve duyguları, gelenek ve görenekleri ve milli karakter yapısını ve güzellik duygusunu açığa çıkarır. Her türlü kötülüğü ortadan kaldırmış olur.

Sayılarımı sunuyorum.

Mürsel ADIGÜZEL

Eğitimci Yazar ve Şair

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mürsel Adıgüzel Arşivi